Hallituksen palikat pahasti sekaisin

Share |

Maanantai 12.8.2013


Kesähelteet ovat takana ja kansanedustajan työ lähes normaalivauhdissa. Kalenteri täyttyy kokouksista, tapaamisista ja maakunnan tilaisuuksista kiitettävästi. Olen mukana useassa puolueen ja valtakunnallisessa työryhmässä. Yksi työllistävin ja mielenkiintoisin niistä on ministeri Vapaavuoren parlamentaarinen työryhmä uuden energia- ja ilmastopolitiikan linjaamiseksi. Ollaan Pekkarisen Maurin kanssa mukana omasta eduskuntaryhmästä.

Kesän aikana puhutuimmat aiheet ovat olleet työllisyys, elvytys ja valtion velkaantuminen. Saimme juuri valtiovarainministeriön esityksen vuoden 2014 talousarviosta. Ei vakuuttanut. Ministeriö toistaa itseään, hallitusohjelman kirjauksia ilman uusia avauksia. Velkaantuisvauhti pysyy korkealla ja kotimainen työ kärsii. Ovat kyllä ymmärtäneet talouden kurjuuden, mutta kurjistavat itse tilannetta entisestään toteuttamalla miljardiluokan säästökuurin.

Mitä tapahtuu hallituksen yhteisessä budjettiriihessä? Kuuden puolueen ministerit ovat olleet jo nyt tukkanuottasilla ratkaisuista. Toiselle kelpaa veronkorotukset, toiselle työurien pidentäminen, keskitetty palkkaratkaisu ja toiselle vielä sosiaalietuuksien vastikkeellisuuden lisääntyminen. Ei löydy aihealueita joista oltaisiin kaikki samaa mieltä. Ministeri Urpilaisen ja pääministeri Kataisen on tunnistettava ja tunnustettava, että suuria rakenteellisia uudistuksia tällä hallituskaudella ei tulla näkemään. Siksi sekaisin ovat palikat ministeripöydässä.

palikat_sekaisin.jpg

Suomi kaipaa ripeitä kokonaisratkaisuja. Työurien pidentäminen, kunta- ja sote-uudistus, yhteiskuntatakuun onnistuminen, yritysten riskirahoituksen kasaaminen, suomalaisen työn ja tuotteiden kysynnän parantaminen... Lista on loputon. Nyt vain sitkutellaan ja sysätään vastuuta toisaalle. Herää kysymys johtajuuden puutteesta. Pääministeri Jyrki Kataiselta odotettiin enemmän kuin saavutettu. Etsikkoaika umpeutuu tulevana syksynä. Nyt otetaan miehestä ja istuvasta hallituksesta mittaa.

Oppositiossa ei ole istuttu lepotuoleissa tätäkään kesää. Reippaan viikon kuluttua eduskuntaryhmän kesäkokouksessa ynnätään meidän linjaukset valtion talousarvion ja rakenneuudistusten esittämiseksi.

P.s. Sunnuntaina 18.8. starttaa Pyörät pyörimään - kampanja Oulusta Mikkelin kautta Helsinkiin. Tulkaahan polkemaan Keskusta kartalle! Pyöräilyreitin aikatauluineen löydät nettisivuilta www.pyoratpyorimaan.fi Ajattelin olla itse mukana ensimmäisten kymmenien kilometrien ajan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini