Takuu koulutukseen kariutui

Share |

Torstai 27.6.2013


Torstaina kolahti postia vihdoinkin ammatillisen koulutuksen aloituspaikoista. Tuore ministeri Krista Kiuru oli rätinkinsä tehnyt ja saanut valtioneuvoston siunauksen asialle. Ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja leikataan koko maassa seuraavien kolmen vuoden aikana yhteensä 2000. Esimerkiksi Uusimaa tulee saamaan kyseisenä aikana lisää 3500 koulutuspaikkaa, kun Pohjois-Suomesta leikataan yhteensä 1350.

Ei voi mitään. Pettymys oli oman maakuntani osalta suuri. En voi luonnehtia tilannetta edes torjuntavoitoksi. Pohjois-Pohjanmaalta häviää vuosien 2014-2016 aikana yhteensä 285 ammatillisen koulutuksen aloituspaikkaa. Ministeriön suunnitelmat olivat aluksi vielä hurjemmat. Koko talven ja kevään aikana teimme koko vaalipiirin kansanedustajina tiukasti töitä, jotta leikkauksilta olisi vältytty. Faktat syntyvyydestä ja nuorten suurista ikäluokista puhuvat puolestaan. Ei auttanut. Ainoa niukka voittaja tulee olemaan Oulun suedun koulutuskuntayhtymä saaden 50 aloituspaikkaa lisää. Tarve olisi ollut lähempänä kahtasataa.

Pohjois-Pohjanmaalla häviäjiin lukeutuvat kaikki muut ammatillista koulutusta antavat oppilaitokset. Pienet yksiköt tulevat kamppailemaan olemastaolostaan näiden koulutusleikkausten takia. Raahessa, Jokilaaksojen koulituskuntayhtymässä ja mm. Marttayhdistysten liitossa ollaan syystäkin ihmeissään. Miten yhteiskunta- ja koulutustakuun toteutuminen aiotaan aidosti toteuttaa koko maakunnan alueella?

Raju Pohjois- ja Itä-Suomen ammatillisen koulutuksen leikkauspaketti tarkoittaa sitä, että yhä useamman  nuoren on hakeuduttava toisen asteen koulutuksen perässä kasvukeskuksiin ja etelään. Pidän kehitystä erittäin huolestuttavana monestakin syystä. Etenkin nuorten kannalta kypsyys itsenäiseen asumiseen ja opiskeluun alaikäisenä ei kaikilta luonnistu. Alueiden, työpaikkojen ja työvoimatarpeiden näkökulmasta koulutusmahdollisuudet luovat edellytykset menestykselle. Nyt niitä kavennetaan ja keskitetään kovasti.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini