Budjettiriihi I

Share |

Perjantai 30.8.2013


Hallituksen budjettiriihen näytelmä on nähty. Jo viime vuonna käsikirjoitettu kehyspäätös valtion talousarviosta pistettiin täytäntöön. Luvassa on leikkauksia, veronkorotuksia ja olettamuksia saatavista säästöistä. Jo lähtökohdiltaan budjetti on alijäämäinen lähes 7 miljardia euroa.

Kuntien valtionosuuksien leikkaus heikentää lääkäriin pääsyä, perusopetusta ja rakentamista. Tullaanko palveluista keskittämään entistä enemmän? Paineet kuntaverokorotuksiin ovat pöydällä. Suuruuden hulluutta on olettaa pakkokuntaliitoksien säästöjä. Nyt kyllä Kokoomus vie ja muut vikisevät. Kaupunkiseutujen, kuten Oulun ongelmat eivät ratkea lisäkuntaliitoksilla.

Hallitus rokottaa lapsiperheitä ideologisista syistä. Kotihoidon ja vanhemmuuden tukeminen saivat kylmää kyytiä, kun budjettiriihessä päätettiin kotihoidontuen rajoituksista. Lapset laitoksiin ja vanhemmat töihin! Oulussa työttömyysaste on jo 17,3 prosenttia, nuorisotyöttömyys maan korkein ja lasten huostaanottotilanne karkaamassa käsistä. Pienten lasten paras paikka on oma koti. Hallitus rankaisee ja ohjailee nyt turhaan lapsiperheitä heidän valinnanmahdollisuuksillaan. Taitaa olla päivähoitoon tungosta ja kustannuksia tämän päätöksen jälkeen.....

Ensi vuonna verottaja käy kukkarolle polttoaineen ja sähköverokorotusten myötä. Asuntolainojen korkomenojen vähennysoikeutta rajoitetaan ja verovapaidene kilometrikorvausten perusteita muutetaan. Vähenee ne matkailuyrittäjät meidänkin maakunnasta, kun yritysten edustuskulujen vähennysoikeus poistetaan.

Ministeri Kyllönen sai liikenneväylistä sen minkä pyysi. Sovitut väylähankkeet saivat rahoituksen ja nesteytetyn maakaasun terminaalien rakentaminen voi alkaa. Mielenkiinnolla odotan, että Finavian pääomittamisen rahoituksesta päästään osallisiksi myös maakuntakentillä. Lisätalousarvion perusväylänpidon 25 miljoonaa lisäeuroa tulevat tarpeeseen, mutta lista tarpeista on vain tuhansien kilometrien pituinen.

Mitä jäin kaipaamaan? Rakenneuudistukset jäivät keskeneräisiksi. Työurien pidentäminen ei oppivelvollisuusikää nostamalla korjaannu. Kuntien pakkoliitokset eivät tuo tarvittavia miljardisäästöjä. Sosiaali- ja terveysuudistuksesta ei hiiskuttu sanaakaan. Uutta kasvua, kehitystä ja viennin piristystä ei näy tunnelinpäässä ripottamalla muutamien kymmenien miljoonien kasvurahoituseurot eri osoitteisiin. Onko hallituksen toivo viritetty työmarkkinaosapuolten pöytään? Sieltä puuttuvat saivat jo korvapuustinsa, kuten lapsiperheet, opiskelijat ja pienituloiset eläkeläiset.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini